Back to school

2009-08-30 @ 20:39:15

Imorgon börjar skolan igen. Klockan 8.00 ska jag vara i Lund, vilket innebär att klockan ringer ungefär tjugo över fem imorgon. Det kommer vara riktigt tufft, men jag får tänka att jag är hemma klockan elva och då får jag sova lite innan jag käkar lunch. Sen är det bara att börja läsa. Och läsa. Och läsa..

Det absolut skönaste med detta är att det är min sista termin ever. Sen har jag min examen och behöver aldrig mer ens tänka på skola. Wohoo!

Sen jobbar jag nån månad och efter det är det dags för bebis! :-D

Ha en bra kväll!
Kram
Sofia

13+4 och foglossning?

2009-08-30 @ 11:30:39
Tiden bara flyger iväg. Vi är halvvägs genom v 14 och allt känns riktigt bra. Har hört folk säga att det börjar synas om man vet om det, men jag vet inte om jag går med på det. Jag har bara gått upp lite i vikt, och på mig hamnar allt på magen. Själva bebismagen syns ingenting än. Knappt ens om jag är naken. Så nej, det syns inte att jag är gravid. Men gud vad jag längtar tills det gör det!

Idag ska min mamma och hennes man komma och äta söndagsmiddag hos oss. Det blir skomakarlåda och bärpaj till efterrätt. Just nu är jag mitt uppe i toalettstädning. Väntar på att medlet ska verka så jag kan skura klart.

En sak som jag funderar på är hur tidigt man kan känna av foglossning. Jag har jätteont i svanken, så nära skinkorna man kan komma utan att der blir rumpa, och framme på höfterna, liksom där lederna är. Är det foglossning tro? Eller har jag bara ont ändå? Jag har ingen aning.

Annars spenderar jag väldigt mycket tid till att känna efter om jag möjligtvis kan känna några rörelser ännu. Förmodligen inte, men snart kanske. :-)

Nu ska jag skura vidare!

/Sofia

De är enorma

2009-08-28 @ 10:42:55
Idag ska jag ut och leta efter en ny bh. Just nu har jag bara en eftersom jag "vuxit ur" de andra. Mina bullar har svällt så mycket att de inte får plats längre. Vet inte riktigt var jag ska göra av dem... Haha! Så today's mission: ny bh.

Annars behövs här städas. For real. Gud vad här ser ut.. Usch.

Ha en bra dag!

/Sofia

Cravings

2009-08-27 @ 15:39:23
Jag tror jag har börjat utveckla nån slags gravidcraving..

Vindruvor!

Alltså dessa gröna ovala ting som är så söta och syrliga på samma gång.

Mmmm...

Vecka 14

2009-08-27 @ 11:22:43

Igår gick jag in i vecka 14, vilket innebär att det är 13 fullgågna veckor och 1 fullgången dag idag. Man börjar ana en lite upphöjning längst ner på magen, men det är ingenting som syns utåt. Min trötthet har börjat lätta lite, jag är fortfarande trött, men långt ifrån hur det var innan. Då kunde jag somna ståendes. :-)

V 14.


Mamma
Livmodern når några cm över blygdbenet. Ofta förefaller magen större och du och din omgivning kanske misstänker att du är längre gången. Det beror på att väggar och slemhinnor i magsäck och tarmar svullnar, födan passerar långsammare genom matsmältningskanalen och det samlas mer gas i tarmarna. Man kan märka av tendens till förstoppning tidigare än så här men många tycker nu att det kan bli verkligt besvärande. Anledningen är att hormonerna gör att maten passerar långsammare genom magsäck och tarmar.

Den värsta tröttheten hos den blivande mamman börjar gå över och suget efter en viss mat börjar. Helt plötsligt kan du upptäcka en vertikal linje på hennes mage. Den heter linea nigra och bleknar efter förlossningen. Även bröstvårtor och vårtgården blir mörkare. Magen kanske börjar rundas en aning.

Bebis
I vecka 14 är kroppslängden 11,5 (huvud/stjärt). Tillväxten går nu i en rasande fart och först i v.22 avtar denna tillväxtspurt.


Mellersta delen av tarmen, som delvis legat utanför buken som ett bråck som buktar ut i navelsträngsroten, återvänder till bukhålan. Galla utsöndras till tarmen. Sköldkörteln producerar hormoner som är viktiga för tillväxten. De yttre könsorganen syns och är helt utvecklade till flicka eller pojke nu i vecka 14.
(growingpeople.se)

Det är så sjukt spännande allt detta med graviditeten! Jag läser allt jag kan komma över och snart vet jag typ hur man genomför en förlossning helt själv, haha!

Nu ska jag sätta mig på balkongen och läsa en gravidtidning och njuta av dagen!

Ha det underbart!

/Sofia

Godmorgon!

2009-08-17 @ 10:10:05


Här är vår utsikt från altanen för till fället. Vi är på semester i Bohuslän och njuter. :-)
Igår var vi i Grebbestad och käkade de obligatoriska skaldjuren i form av en skaldjursplatå.
Idag ska vi åka en tur till Norge och se vad norrmännen har att erbjuda.

Hoppas ni får en strålande dag!
Kram Sofia

Jag har två hjärtan ♥

2009-08-13 @ 11:46:28
Igår var vi på inskrivning hos barnmorskan. Stället jag går på heter Mammakulan, det är gulligt tycker jag. :-) Vi var där båda två och allt gick jättebra. Barnmorskan berättade om allt vi behövde veta, sen var det dags för blodprov. Igår, mina vänner, var det allra första gången jag tog blodprov i armen! Jag var riktigt nervös över just detta, men det gick jättebra! Stack bara lite grann. Jag kikade bort hela tiden, annars hade jag nog svimmat!

Efter det lyssnade vi på hjärtat. ♥ Det tog ett litet tag innan hon hittade det, men till slut. Där var det. Ett snabbt litet dunk-dunk-dunk-dunk. Jisses! Helt makalöst kändes det. Nu känns det mer på riktigt än det gjort innan. Det är verkligen någon där innen. En liten, liten varelse som är vår. :-)

Barnmorskan i övermorgon

2009-08-10 @ 16:43:36

Gud vad skönt det är med semester! Det är svårt att greppa att det är hur länge som helst innan jag ska tillbaka till jobbet. Hela fem månader! Först lite semester till, sen hårdplugg hela långa hösten. Så skönt att inte jobba något.

På onsdag ska vi på inskrivning hos barnmorskan. Då går jag in i vecka 12 och det känns som att det börjar bli allvar nu. Hon ska prata, ta blod- och urinprov och kolla så allt står rätt till med mig och framförallt bebisen. Det ska bli så spännande! Något man ska tänka på då?

Nu ska jag snart kika lite på tv, blandat med småplock här hemma och så ska jag börja planera lite middag. Hoppas ni får en bra kväll!

Kram Sofia

Jag mår toppen

2009-08-06 @ 22:58:53

Sol och värme! Perfekt semesterväder helt enkelt. :-) Har varit och ätit med svärfar och älsklig på ett ställe med makalös utsikt. Åkte hem, och stannade till vid en strand på vägen. Att ha nära till havet är guld värt! Jag bara njuter av att allt är så härligt just nu. Jag mår toppen!

/Sofia

Ledig som bara den

2009-08-04 @ 16:10:37
Första dagen på semestern och jag sitter hos svärmor under ett äppel- och ett päronträd och njuuuter av värme (utan sol) och ledigheten. :-) Magen mår bra, men ja blev lite illamående då jag la mig ner direkt efter lunchen. Men jag ska inte klaga, jag har varit skönt förskonad från allt vad illamående och kräkkaskader heter. Pjuh!

Ikväll ska vi på grillkväll hos ett par vänner och det ska bli jättetrevligt.

Ha en skön tisdag, det ska jag!
/Sofia

Vecka 10

2009-08-03 @ 12:58:55



Kroppen:
Nu är det många som är känsligare än vanligt. Det beror på att man påverkas av en mängd hormoner. Trötthet, irritation och många funderingar kring framtiden är vanligt. Som partner kan det vara svårt att förstå vad som händer då det ofta går mycket fort från det att den blivande mamman mår bra till att hon känner sig gråtfärdig.


Alla kvinnor som fyller 35 år innan barnet föds erbjuds ett så kallat KUB-test, men även yngre kvinnor kan göra det vid särskilda omständigheter. KUB-testet används för att beräkna sannolikheten för att du väntar ett barn med Downs syndrom. KUB-testet består av en ultraljudsundersökning där man mäter nackuppklarningen (NUPP) hos fostret, samt ett blodprov som tas minst fyra dagar före ultraljudet.

Om testet visar på riskfaktorer kan man gå vidare med ett fostervattensprov eller moderkaksprov. Dessa provtagningar är dock inte riskfria, utan kan innebära en ökad risk för missfall.


Fostret:
Nu är embryoperioden över. Moderkakan gör sig redo att ta över näringstillförseln. Det tar dock ett par veckor för moderkakan att mogna innan den kan överta gulkroppens funktion. Fingrar och tår är helt åtskilda och smaklökarna börjar bildas. Nu kan man skymta början till alla 20 mjölktänderna. Äggstockarna eller testiklarna är utvecklade.

Rörelserna är kraftigare och fostret börjar kunna ändra läge i livmodern. Den lilla svansen har försvunnit och huvudet får alltmer mänskliga drag. Fostret har ett ansikte med spädbarns-profil. Hög rundad panna, liten uppnäsa och en mer markerad haka

Ett bra tag sen..

2009-08-03 @ 09:08:45

..jag skrev något nu ja. Känns som att jag bara jobbat och sovit om vartannat, och det har jag nog också. Idag är det dock sista dagen på mycket mycket länge som jag ska till jobbet. Semestern börjar imorgon och jag ska vara ledig i fyra veckor! Sen är det dags för skola igen. Har en termin kvar och då ska jag läsa kandidatkursen och skriva min c-uppsats. Hårt jobb i höst med andra ord.

Magen mår bra! Den har börjat jäsa lite och nästan alla byxor sitter lite för tight. Jag är i v 10 nu (9+5) och allt känns fantastiskt. Mår inte illa ett dugg, är bara trött som bara den!

Idag har jag mycket att göra, så det är bara att sätta fart!

Ha en bra måndag!

/Sofia