Vecka 7 (6+1)

2009-07-09 @ 09:38:35
Godmorgon!
Igår gick jag in i vecka sju. Det innebär att det lilla, lilla knytet som bor i min mage är fem veckor gammal. :-) Inatt var jag uppe två gånger och kissade + en gång på morgonen. Brukar vara max en gång, alternativt en på morgonen. Det är inte så kul att vakna flera gånger så, men ändå känns det bra eftersom det bör bero på att det växer så det knakar! Har börjat känna mig "åksjuk" om dagarna också. Jag har inte spytt något, men fram till kring lunch har jag känt mig illamående till och från.

Känner mig lite nere också. Ledsen, fast jag inte vet varför. Läste i en bok jag lånade på biblioteket igår att man kan bli lite "blå" i humöret, och det kan man milt säga att jag är. Var hemma från jobbet igår för jag kände att det inte skulle gå. Kan inte sitta och låtsas vara trevlig när jag verkligen bara känner för att ligga under täcket med en stor bit choklad. På mitt jobb går allt ut på att vara supertrevlig hela tiden. Skulle jag vara otrevlig skulle jag bli sparkad tror jag. Idag känns det bättre i alla fall, så jag ska jobba åtta timmar. Halv ett till halv nio.


Gravid i vecka 7

Kroppen:
Man kan känna sig illamående på grund av hormonerna och ha lite molande värk
i underlivet, vilket är helt normalt. Sömnen kan rubbas, ofta beroende på att man måste man gå upp för att kissa. Magen kan kännas uppblåst på grund av att tarmarna arbetar långsammare. Vissa har redan ökat i vikt, men har du problem med illamående och kräkningar är det inte ovanligt att du istället har minskat i vikt. Det kan hjälpa att äta något litet innan du kliver upp ur sängen och att äta många små måltider.

Embryot: Embryot är nu en centimeter långt. Handled och fingrar skapas och händer och fötter kan urskiljas som små paddlar. Ansiktet börjar ta form och ögonen kan ses som små fördjupningar. Inne i huvudet finns det något som liknar blåsor, det ska senare bli hjärnan. Här kan man med ultraljud se embryots hjärtaktivitet.
(http://www.familjeliv.se/)

Typ illamående

2009-07-06 @ 09:50:53
Måndag idag. Jobb ikväll. Det är fjärde dagen på raken nu. Ska bara jobba 5,5 h så det lär nog gå snabbt i alla fall. Helgen har varit seg. Det har inte varit så mycket att göra på jobbet, då det varit superväder och för mycket personal. Jag har i alla fall sluppit stressa. :-)

I lördags kväll grillade vi på balkongen. Jag köpte en liten elgrill förra året och vi har bara använt den en gång innan, så vi tycket att det var dags nu. Vi grillade skinkstek och gjorde pommesfrites som jag varit sugen på i flera dagar. I går var vi ute på en eftermiddagspromenad/cykeltur och pumpade däcken på min cykel. Får hoppas jag jag får behålla denna nu Har blivit av med två stycken det senaste året.

Nu väntar jag på att kunna borsta tänderna. Har märkt att ju närmre frukost jag borstar, desto värre är det för min mage. Jag kräker nästan om jag borstar för nära inpå att jag har ätit, så nu smakar jag kalasgott i munnen och längtar efter Colgate! Det är det enda jag känner av i illamåendeväg när det gäller graviditeten. Känner mig iofs lite illamående nu, men det kan nog bero på kaffet som inte smakade så gott som det brukar..

Annars är mina bröst tremendous och superömma. Det känns ungefär som mellan ägglossning och mens, men 20 ggr värre och så är de dubbelt så stora, typ. Kan knappt duscha som folk. Ajajaj... Haha, too much info? ;-)

Ha en fantastisk dag! Här är vädret än så länge bra så jag ska nog ge mig ut på en promenad eller cykelrunda om en stund!

Kram!
/S

Om min graviditet
Vecka 6


Kroppen: Du kan känna av graviditetssymtom som yrsel och bli lite darrig i benen emellanåt, särskilt om man har stått länge eller reser sig häftigt. Brösten kan ömma lite och bli en aning större. Det är också vanligt att man blir väldigt trött. Du kan få lite pormaskar i ansiktet till följd av hormonerna. Du bör avstå från alkohol och rökning från och med nu. Alkohol, nikotin och andra droger är extra skadliga tidigt under graviditeten, då det är en väldigt känslig period.
Det är även dags för dig att ta kontakt med barnmorskemottagningen.

Embryot: Embryot växer cirka en millimeter om dagen. Det är lika stort som en ärta, det vill säga tre-fem millimeter. Det har fortfarande en svans som senare blir till ben. Embryot utvecklar det som ska bli nervsystem, det visar sig nu i form av tunna trådar. Fosterhinnorna har bildats, men än så länge finns inte mycket vatten att tala om.
Kroppens organ börjar bildas på allvar, stämband och underkäke börjar ta form. Innerörat skapas, hjärtat slår med en kammare och munöppningen är skapad. Nu skapas en skiljevägg i hjärtat, navelsträngen, lungor, bukspottkörtel, sköldkörtel och lever.

Egna kommentarer: Det känns som vanligt, faktiskt. Lite tröttare än vanligt. Älskling frågade igår om jag inte tagit testet, hade jag då trott att jag var gravid? Det enda som är ett säkert tecken är mensen och brösten. Annars mår jag toppen! :-)

Dunk-dunk

2009-07-03 @ 09:21:42
Ja! Nu tickar ett litet minihjärta i min mage. :-) Det är en häftig känsla, faktiskt. Nu är det verkligen ett litet liv därinne. Fixade förresten en nedräknare idag. Fostret ser helt läskigt ut.. Om åtta månader så är det en riktig bebis, och då finns den här utanför! Jag längtar massvis!

Idag tvättar jag. Uppe klockan sex och rakt ner i tvättstugan. Nu börjar jag äntligen vakna till. Ska jobba ikväll också. Ett till halv tio. Är inte alls sugen på det. Hoppas att humöret vänder.

Ha en bra dag!
/S