Vecka 17

2009-09-17 @ 07:10:50

Igår gick jag in i vecka 17, vilket innebär 16 fullgågna veckor och en fullgången dag, 16+1, idag. Jisses vad tiden flyger iväg!

Bebis: Vikten har fördubblats på bara två veckor och nu väger ditt barn c:a 100 gram. Längden från topp till tå är mellan 11-12 cm vilket motsvarar din hand om du spretar med fingarana.

Stora förändringar är på gång! Fostret börjar nu bilda livsviktigt underhudsfett, något som fortgår fram till förlossningen. Underhudsfett är viktigt för att kunna reglera kroppstemperaturen och för ämnesomsättningen. Vid den här tiden består din bebis vikt av ungefär 85 gram vatten och ett halvt gram fett. Efter 40 veckor är motsvarande siffra c:a 2.4 kg fett av den totala födslovikten på 3.7 kg.

Armar och ben är nu nästan fullt rörliga. Ögon och öron har nära nog fått rätt placering och bebisen liknar alltmer en människa.

Mamman: Moderkakan växer med en otrolig hastiget tillsammans med bebisen, och vid förlossningen kommer den att väga nästan ett halvkilo. Såhär dags är moderkaken väl utvecklad och förser fostret med allt det behöver, och  för bort avfall som det inte längre behöver. Samtidigt flyttas livmodern uppåt i din mage och kan nu kännas 3-5 cm nedanför din navel. Den syns förmodligen tydligt att du är gravid vid det här laget och en viktökning på 2,5 till 4 kg är normal.

Kanske har du redan känt bebisen röra på sig i magen, men det är inte ovanligt att det dröjer ytterligare några veckor. Det kan vara mycket lugnande att känna bebisens rörelser därinne, även om det inte är varje dag, och veta att allt är väl.

Du kanske märker att tandkött och näsa böder lättare, vilket beror på ditt ökade blodtryck och ökade blodvolym. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Putmage

2009-09-15 @ 09:12:52

Lite skillnad är det från v 4 till v 16. :-) Fast Erik (och jag) tycker att jag kanske svankar lite väl på sista bilden. Men nog har den börjat puta lite? Hihi.

Äntligen en bebismage

2009-09-14 @ 08:56:08
Igår var första dagen vi såg att det är något som händer i min mage på riktigt. Innan har det mest känts som att jag gått och blivit lite knubbigare om magen, men igår morses såg vi hur det stack upp en bebismage när jag låg på rygg i sängen. I morses när jag var uppe och kissade vid fem kändes det rejält när man tog på magen och i tighta kläder är det inget snack om saken. Äntligen börjar det hända saker. :-)

Sen ser jag ut som en jäkla roadmap på bröstet. Har så mycket ytliga blodkärl så det inte ser klokt ut! Haha!

Ha en bra mådag!

Vecka 16

2009-09-09 @ 13:51:50

Idag går vi in i vecka 16, bebisen och jag. Det innebär att jag numer är i fjärde månaden. Det är inte klokt vad tiden springer iväg.

För en stund sen damp det även ner en kallelse till Ultraljud i brevlådan. 2 oktober ska vi dit och tjuvkika på bebisen. Kanske får vi veta vad det är för någon krabat som ligger där inne. :-)

Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.

Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 1,5 liter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.

Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

No kicking

2009-09-05 @ 13:18:17
Nä, det va ringet sprattel. Det har jag kommit fram till.
Bara en liten nervryckning.

Idag gör vi tydligen inget? Och vi ska inte göra något heller..
Trist.

/Sofia

Magsprattel?

2009-09-03 @ 22:31:35
Kände jag något? Kan det vara? Eller?
Säkert bara en nerv som spökar.
Men det liksom pirrade till?
Kanske...

100 dagar som gravid

2009-09-03 @ 09:14:28
Ja, idag har jag varit gravid i 100 dagar. 35,7% av graviditeten har jag klarat mig igenom. Mer än en tredjedel. :-) Det känns ibland som om det var i förrgår vi bestämde att vi skulle försöka och igår vi fick ett plus. Men det är alltså 85 dagar sen ungefär. Och det är ganska länge. Går det såhär snabbt så har vi barn om två veckor, haha.

Det är alltså 180 dagar kvar tills vår lilla ärta är beräknad och det är så spännande!

Försökte leta reda på en bild på magen, från igår, men hjärtat har gömt kameran någonstans. Får bli i kväll kanske. :-)

Nej vänner, nu ska jag äntligen ta tag i dagen.
Kram!

Inslagen ruta

2009-09-03 @ 08:40:22

Inatt har någon varit väldigt kärleksfull mot vår bil. Någon har kramat så hårt att bakrutan har spruckit. Jättetrevligt. Verkligen. Tycker synd om min sambo.

Annars är jag "ledig" idag. Ska läsa en himla massa ekonomistyrning. Bara typ 350 sidor som ska plöjas igenom. Det blir inte mycket fritid i helgen. Men jag har bara mig själv att skylla. Fast jag kan ändå tycka att 350 sidor är lite saftigt för en vecka.. Don't you?

Ha en bra dag.
/Sofia

Idag är det graviditetsvecka 15

2009-09-02 @ 09:56:46

Godmorgon! Eller kanske god förmiddag. Jag har ju varit uppe sen klockan halv sju, ungefär. Då stod frukosten på bordet och det var bara att hugga in. :-)

Idag går vi in i vecka 15 och det känns så härligt. Berättade för hjärtat i morses vilken vecka det var och han sa att det går alldeles för snabbt. Min bebis är ungefär 13 cm lång och väger runt 80g. Tydigen är det en liten spratteldocka som ligger där inne, men jag känner ingenting ännu. Syns gör det däremot om jag har tighta kläder.

Idag är det skola från 14-16. Innan och efter det ska jag läsa om management control systems. Boken är på engelska och jag tycker det är rätt jobbigt. Inte själva engelskan, men alla knepiga begrepp som man ska förstå och översätta till svenska och sen förstå vad de innebär. Bara och bita tag i det. 

Vecka 15

Kroppen: Man kan känna sig nästäppt och ha lätt för att blöda näsblod när man är gravid även om det är mer vanligt under slutet av graviditeten. Nästäppa beror till stor del på den ökade mängden östrogen samt ökad blodmängd som i sin tur mjukar upp brosk och vävnader vilket gör att man blir täppt i de trånga näsgångarna. Det kan i sin tur göra att man snarkar om nätterna. Blodkärlen kan även vidgas vilket medför att man lättare blöder näsblod.

Fostret: Huden är i det här stadiet genomskinlig och man ser blodkärlen. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone-apparat. Fostrets hud är tunt och täcks av ett tunt skikt hår som kallas lanugo-hår.

(familjeliv.se)

Ha en bra dag!